Ode aan Nieuwjaar

Ik ben zo iemand die twee weken voor Kerstmis elke dag van de week haar kersttrui aanheeft, eind november al de helft van haar kerstcadeautjes heeft gekocht en van kerstavond tot tweede kerstdag niets anders doet dan eten, drinken en Home Alone kijken. (Ik ben blijkbaar ook iemand die te vaak kerst in één zin gebruikt.) Anyways: alle feestelijkheden zijn al uit mij verdwenen als Nieuwjaar eraan komt.

“Ik vind het goed dat mensen aan zelfreflectie doen, maar geloven dat 2018 een beter jaar wordt omdat het een nieuw begin is, is zever.”

Bovendien heb ik principieel iets tegen Nieuwjaar en het hele new year, new me-principe dat erbij komt kijken. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat mensen aan zelfreflectie doen en stilstaan bij zichzelf of God betert gewoon inzien dat ze te dik geworden zijn tijdens de feestdagen en dringend een Weight Watchers-abonnement moeten nemen, maar geloven dat 2018 een beter jaar wordt omdat het een nieuw begin is, is zever. Jaarbegrenzingen zijn iets artificieels, door mensen in het leven geroepen. En als het leven efkes geen goesting heeft en u vierkant in uw gezicht uitlacht, gaat het dat hoogstwaarschijnlijk nog wel efkes blijven doen en geloven dat 2018 beter wordt omdat het nu eenmaal een nieuw jaar is, is op zijn zachtst gezegd nogal naïef.

Als je iets aan jezelf wil veranderen, moet je dat vooral doen, en als je het nieuwe jaar daar als excuus voor wil aangrijpen, doe dat dan gerust, maar de wereld gaat niet stoppen met draaien en al zeker niets aan zichzelf veranderen omdat er een paar idioten hebben beslist dat er op 1 januari een nieuw jaar begint. Diezelfde idioten hebben dan ook nog eens beslist dat we tien seconden voor middernacht allemaal moeten recht springen en beginnen aftellen, terwijl iedereen door de shitload aan ovenhapjes eerder op de avond eigenlijk gewoon denkt: Het is goed geweest, kunnen we dan nu in ons bed kruipen? Dan moet het echte feest nog beginnen, want je ontsnapt sowieso niet aan die drie verplichte kussen en dat Gelukkig nieuwjaar-gekrijs in je oor.

“Hoe later op de avond, hoe meer onbekende (van lichtjes beschonken tot ladderzatte) mensen je om de nek vliegen en je met hun drie kussen vooral doen herinneren aan het feit dat herpes één van de meest voorkomende soa’s is in België.”

Of je nu nog gaat feesten na middernacht of je familie probeert weg te werken om uitgeput je bed in te kruipen, dat verandert ook niets aan de crisissituatie die volgt: hoe later op de avond, hoe meer onbekende (van lichtjes beschonken tot ladderzatte) mensen je om de nek vliegen en je met hun drie kussen vooral doen herinneren aan het feit dat herpes één van de meest voorkomende soa’s is in België. Wanneer die derde kus dan vaak ook nog eens op je mond belandt, weet je dat het tijd is om naar huis te gaan.

Ik moet toegeven dat mijn dramatische nieuwjaarslitanie misschien een beetje overdreven is, want uiteraard kan Oudjaar ook gewoon een leuk feestje worden en wordt 2018 een onvergetelijk topjaar. Alles wat ik wil zeggen, is dat dat niet noodzakelijk zo hoeft te zijn en dat dat ook oké is. En nu ga ik alvast een eerste glas heffen op dit nieuwe jaar en hopen dat deze blogpost de geschiedenis ingaat als The one where she couldn’t have been more wrong at all.

17 gedachten over “Ode aan Nieuwjaar

Voeg uw reactie toe

 1. Hahahah tijdens het lezen van die op een na laatste alinea heb ik echt hard gelachen 😂 Over die zoen die dan per ongeluk op je mond belandt.

  Aan de ene kant vind ik het altijd wel onzin, dat ‘new year, new me’. Aan de andere kant vind ik ’t wel leuk om te bedenken wat ik in zo’n nieuwe jaar allemaal hoop te bereiken 😄

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh man, I totally feel ya! Ik wil me met oud & nieuw gewoon het liefst opsluiten in huis met mijn kat en veel eten en alle Star Wars-films. Doe ik dan eigenlijk ook meestal. Dit jaar ga ik, allez, toch nog eens sociaal doen en bij mijn ouders eten, maar heel speciaal wordt dat ook niet. Throwback Thursday in het Sportpladijs kijken op één wordt sowieso mijn hoogtepunt van de avond 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Daarom heb ik het opgegeven ja, iedereen is. Zo. Hysterisch. For no reason behalve dat er een nieuwe dag aanbreekt. Na een paar jaar teleurstelling en irritatie op veel te drukke en dure kutfeestjes heb ik sinds 2 jaar besloten dat ik er gewoon niet meer aan meedoe, voor ieders welzijn 😁

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben ook geen grote fan van dat geforceerd gedoe op oudejaar, maar het hoort erbij zeker. Hoewel ik dan wel eerder iemand ben die vol zit met goede voornemens. Tja, ik ben nogal van het ‘self fulfilling prophecy’. Als ik nu heel hard denk dat ik een betere ik kan zijn, dan gebeurt dat ook. Het probleem is dat ik dat meestal na een maand gewoon niet meer denk. 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk! Mij zeggen al die feesten niets, kerst en nieuw en al dat overgedreven gedoe. Mijn oudejaarsavond is meestal op tijd naar bed met een boek want de dag erna is het cross in mijn dorp en daar staan we vroeg voor op. Dat is de nieuwjaarstraditie hier 😂 Januari is trouwens een slechte maand voor goede voornemens, door de vele winterdipjes is het net niet de moment om nog veel extra van jezelf te verwachten. Gewoon verder doen is de boodschap 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik werd direct herinnerd aan die oudejaarsavond waar ik per se wilde uitgaan en mijn vrienden meesleepte, die eigenlijk niet veel zin hadden. Ik kreeg drank over me heen aan het begin van de avond van iemand die dan al zat was, we werden lastiggevallen door opdringerige mannen en de muziek trok op niets. Sindsdien vieren we rustig thuis met vrienden :-).

  Geliked door 1 persoon

 6. Hahahaha, DIT! Ik moet toegeven dat ik, toen ik jonger was, ook wel dacht (hoopte!) dat een nieuw jaar gelijk stond aan een nieuw en beter begin. Naar eigen ondervinden ben ik echter al snel van die mening afgeweken. Het zal er helaas niet op beteren omdat het gewoon een nieuw jaar is, nee. De laatste paar jaar blijf ik gewoon thuis met Oudejaar en kijken we simpelweg tv met een hele hoop snacks erbij. Gezellig. En nu ze de Sportpladijs Throwback Thursday gaan uitzenden is mijn hele avond al compleet. Ik kan al niet meer wachten. Haha.

  Like

 7. Ik ben niet naïef want ik snap wel dat als ik wil dat 2018 een beter jaar wordt, ik dat vooral zelf moet fixen, maar ik vind het toch wel iets hebben, een nieuwe start! 😀
  Feesten doe ik al lang niet meer (als in: uitgaan) aangezien mensen nooit echt dansen en ik dat wel wil doen maar in je eentje is dat ook niet leuk. En die nachten vallen eigenlijk ook altijd tegen (brandende sigaret op m’n arm, een hysterische vriendin die haar ex ziet dansen met iemand, een appelflauwte van de warmte, …) dus ik kruip liefst zo snel mogelijk in mijn bed.
  Dat van die kussen… ik ben daar sowieso al compleet tegen (ik wil alleen David kussen, haha) maar nu je dat zegt van die herpes. Ieuw.

  Like

  1. Haha, zo rond vier uur ’s nachts en een veelvoud aan wijntjes denk ik inderdaad ook wel: “Hm, brand new start” En ik vind het ook wel leuk om nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar, dus ik snap je zeker, hoor! En wauw, je hebt je nieuwjaarsnachten al wel gehad zo te horen, hahaha! En ja, best niet te veel denken aan die herpes met de komende dagen nog in het vooruitzicht 😉

   Geliked door 1 persoon

 8. Een nieuwe start kan inderdaad elke dag, maar het heeft ook wel iets om op zo’n feestelijk moment te beginnen. Tenzij het stoppen met roken of drinken is haha. Niet praktisch. Ik sta zelf om 5 voor 12 al met vuurwerk in mn handen, de meeste groet ik dus vanaf een afstandje 😎

  Like

 9. Och ja. precies de reden dat ik lekker thuis ben. Gewoon gewoon zeg maar. Al dat gedoe altijd..
  Ook dat new year new me… Begin gewoon als je dat wil en niet persé op de eerste dag van een nieuw jaar. The perfect time is now!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: