Slutshaming: “Sinds wanneer hangt gij zo de slet uit?”

Ik kaart niet vaak maatschappelijk relevante thema’s aan omdat andere mensen dat veel beter kunnen (en ik met mijn sarcastische en soms bijtend ironische stijl waarschijnlijk in de inleiding al zevenentwintig mensen beledigd zou hebben), maar onlangs zat een bepaald fenomeen me zo hoog dat ik er eventjes over moet ventileren. Een vriendin (!) van me trakteerde me onlangs op de gevleugelde woorden “Sinds wanneer hangt gij zo de slet uit?” en nu kan ik wel wat hebben, maar ik hoef echt niet te horen dat ik “een slet” ben geworden en al zeker niet van mijn vriendinnen. Slutshaming ten top.

Ze was het oneens met mijn ‘relatie’ (of eerder het gebrek daaraan) met Rambo: “Hoe kan je nu zo ver gaan met iemand met wie je niet eens een relatie hebt? Zet anders meteen een annonce in de gazet hé, dat is even cheap.Ik denk dat ik al zowat elke mogelijke reactie heb gekregen op the Rambo thing (van laaiend enthousiast tot “waar ben je in godsnaam mee bezig?”), maar zo extreem had nog niemand mij veroordeeld.

“De sex and the city-generatie heeft ervoor gezorgd dat vrouwen sterker in hun schoenen staan.”

Het fenomeen slutshaming is een hardnekkig probleem in onze snel veranderende maatschappij (en ik besef dat ik nu klink als iemand die op Internationale Vrouwendag met ontblote borsten op straat komt, maar goed). De sex and the city-generatie heeft ervoor gezorgd dat vrouwen sterker in hun schoenen staan en opkomen tegen de stigma’s die hen al jaren naar het hoofd gestrooid worden. Een van die stigma’s is de manier waarop ze met relaties omgaan: duikt een man met veel vrouwen het bed in, dan is hij een held, slaapt een vrouw met een aantal mannen, dan is ze een slet.

Voor mannen is het eveneens oké om casual ingesteld te zijn op het vlak van seks. Vrouwen die het no strings attachedprincipe hanteren, nemen het niet zo nauw met hun eer en moraal. Ik ben in principe geen vrijgevochten feministe en dacht eerlijk gezegd dat het ondertussen wel meeviel met dat onderscheid tussen beide seksen, maar bovenstaande opmerking van mijn vriendin toont aan dat dat niet zo is. De kloof tussen mannen en vrouwen wordt anno 2017 nog steeds elke dag zowel gedicht als groter gemaakt.

“Het probleem is ook dat de mening van een ander er in se niet toedoet. Ik – en bij uitbreiding alle vrouwen – doe waar ik mij goed bij voel.”

De uitleg van mijn vriendin is dat ze mijn houding vreemd vindt omdat ik me in het verleden nooit zo heb opgesteld. En akkoord, dat is ook zo. Pas op, ik heb mensen nooit veroordeeld omwille van hun losbandig bestaan, maar ik vind het persoonlijk niet zo vreemd dat ik daar op mijn zestiende nog niet mee bezig was. Is mijn levensvisie dan zo radicaal veranderd omdat ik er als twintiger wel mee bezig ben? En als dat dan zo is, en ik kan eraan wennen, moet niet iedereen dat dan maar kunnen?

Het probleem is ook dat de mening van een ander er in se niet toedoet. Ik – en bij uitbreiding alle vrouwen – doe waar ik mij goed bij voel. Wat iemand anders daarvan vindt, is eigenlijk mijn probleem niet. Ik ben iemand die de mening van een ander best kan verdragen, maar als je het niet eens bent met mijn visie, dan hoef je dat echt niet elke keer te herhalen – nadat je nota bene zelf hebt gevraagd hoe het met mijn liefdesleven zit. Ik ben de enige die een mening mag vormen over mijn moraal en mijn principes. En als mannen hun hormonen achterna mogen lopen, dan moeten vrouwen zich echt niet in een grot verstoppen als die van hen de kop opspelen. Amen.

15 gedachten over “Slutshaming: “Sinds wanneer hangt gij zo de slet uit?”

Voeg uw reactie toe

 1. Je hebt groot gelijk. Waar maken anderen zich druk om. Het klinkt ook weer niet alsof je iedere dag bij een ander in bed ligt, en ook dan: je eigen keuze. Zij weet waarschijnlijk niet dat je deze blog hebt?

  Like

 2. Nee, zoiets wil je inderdaad al zeker niet van een vriendin horen! Man of vrouw, je doet wat je wilt zolang je maar niemand kwetst. En als jij u er goed bij voelt, dan heeft niemand toch het recht van u zo te judgen? Slutshaming zit inderdaad nog veel te veel in de maatschappij ingebakken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je doet inderdaad wat je wil en het moet niet fijn zijn om van een vriendin te horen dat ze daar zo over denkt.
  Nu ben ik wel zo’n seut die het zowel voor mannen als vrouwen niet zo ok vind om gewoon hun hormonen te volgen, voor mij is seks echt iets voor tussen 2 mensen die een liefdesrelatie hebben. Ik zou het niet anders kunnen en ik zou het ook moeilijk hebben met een partner die er een hele andere opvatting op na houdt. Maar ik ben niet zo naïef dat ik niet weet dat er mensen zijn met andere opvattingen en als beide partijen daar mee akkoord zijn dan is er geen probleem.

  Like

  1. Ik was vroeger ook zo’n “seut”, hoor, en ik vind dat ook helemaal niet zo seutig 😉 Iets eenmaligs zou trouwens nog altijd niks voor mij zijn. Is ook gewoon veel leuker als je wél in een vaste relatie zit, maar goed, dat heb je niet altijd te kiezen. Van mij mag iedereen er ook wel echt zijn mening over hebben, ik hoef ze gewoon geen zevenenvijftig keer te horen, haha!

   Geliked door 1 persoon

 4. You go! Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! Ik was nooit zo’n experimenteerder, eerder een seuteke (ook niets mis mee!) en sinds 7 jaar heb ik David, dus ja :p maar ik vind dat je gewoon je hormonen mag volgen. Why not? If it feels right, it feels right. Of goed. Whatever. Je vriendin heeft duidelijk een andere kijk op de dingen, alleen jammer dat ze het zo obvious moest duidelijk maken :p

  Like

 5. Zolang jij en de jongen in kwestie er zich goed bij voelen, heeft niemand anders zich daar mee te moeien. Slutshaming is inderdaad nog alomtegenwoordig, dus ik denk dat er nog wel nood is aan vrijgevochten feministen hoor. Ik ben er alleszins een van 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Vooral jammer als zoiets van een vriendin komt, dan komt dat extra hard aan. Ze zegt het waarschijnlijk omdat ze om je geeft maar de manier waarop is compleet fout. En dan moet je je idd niet verantwoorden. Als je beiden single bent dan is geen van beiden een slet of een player. Dan ben je twee vrije mensen die doen wat ze willen. Amen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: